Poleti v Lendavo je naslov sklopa kulturno-zabavnih prireditev, ki so jih predstavili v lendavski gledališki in koncertni dvorani. Z njimi želi občina Lendava, kot kandidatka za Evropsko prestolnico kulture 2025, čez poletje razgibati dogajanje v okolici ter privabiti še več obiskovalcev iz Slovenije in tujine.

S temi aktivnostmi so tudi vsebinsko prišli od besed k dejanjem, je povedal župan lendavske občine Anton Balažek. S kulturno ponudbo bodo naredili več tudi na področju turizma, kjer ob termalnem, kulinaričnem in drugih klasičnih oblikah turizma razvijajo še kulturnega. Gre za koncept, ki ga bodo potrpežljivo gradili do leta 2025. Ob Lendavi naj bi bili še štirje vodilni nosilci projekta EPK 2025, ki jih bodo povabili k sodelovanju. To so Murska Sobota, Čakovec, Zalaegerszeg in Bad Radkersburg. Povabili pa bodo še dvajset mest, da kot pridruženi člani sodelujejo pri projektu.

Od 22. junija, ko bo bogat otvoritveni konec tedna, pa do sredine septembra, bo več kot 170 prireditev in drugih dogodkov, ob glasbenih še filmske in gledališke predstave, folklora, literarne prireditve, prireditve s področja likovne umetnosti in druge, je povedala koordinatorka izvajanja poletnega programa Martina Magdič. Posebno pozornost bodo namenili tudi ljubiteljski kulturi in družinam- Za najmlajše obiskovalce pa pripravljajo veliko zabavnih in ustvarjalnih delavnic ter drugih dogodkov. Na enajstih prizoriščih bo okrog 1300 nastopajočih iz enajstih držav. Programska sodelavka Mojca Redjko je dodala, da bodo začeli 22. junija s prostorsko postavitvijo z naslovom Urbani travnik, v kateri bodo z umetniško skupino sodelovale osnovne šole. Postavitev bo čez poletje, na urbanem travniku pa bo 200 dežnikov, simbol dežnikarske industrije v Lendavi v prejšnjem stoletju. 

Na Festivalu Vinarium bo letos med 18. avgustom in 9. septembrom na štirih prizoriščih čez sedemdeset prireditev, je povedal koordinator projekta EPK Lendava Dejan Süč. Te bodo na letnem odru gledališke in koncertne dvorane, pri stolpu Vinarium Lendava, na grajskem dvorišču in pri Ribiškem domu. Program bo vključeval različne zvrsti glasbe, od narodno-zabavne do rocka. Likovno ustvarjanje se bo začelo 26. junija z Lind-artom junior za šolarje in dijake, je povedal direktor Galerije-Muzeja Lendava Dubravko Baumgartner- Sledil bo 23. Lind-art, na katerem bodo sodelovali mladi študentje likovne umetnosti in akademsko izobraženi likovniki iz različnih držav, konec poletja pa bo sledila še 46. Mednarodna likovna kolonija odlivanja v bron. Na gradu pa bodo v sredini julija odprli kavarno.

VIR&photo: Vesnik.si