Z razstavo grafik Marca Chagalla z naslovnom Stvarjenje in Biblija v Galeriji - Muzeju Lendava nadaljujejo s ciklom Velikani svetovne likovne umetnosti.

Na lendavskem gradu bo tako do 31. oktobra na ogled 135 grafik iz sicer izjemno velikega opusa enega najvidnejših in samosvojih slikarjev 20. stoletja, večina med razstavljenimi deli je posvečena bibijskim motivom.

Razstavo, ki je ob otvoritvi na grad privabila številne prijatelje in ljubitelje umetnosti, je s kratko predstavitvijo na pot pospremila kustosinja, dr. Katarina Mohar, odprl in s tem predal v roke obiskovalcem, pa minister za kulturo Anton Peršak. Posebno noto je slovesnosti dala violinistka Inga Ulokina, ki je zaigrala skladbo iz filma Schindlerjev seznam, kar ni naključna izbira, saj vemo, da je bil Chagall Jud, judovska skupnost pa je pomembno zaznamovala tudi zgodovino Lendave.

Po besedah dr. Moharjeve so razstavljena dela iz zbirke zasebnega nemškega zbiratelja Richarda H. Mayerja, ki ponuja vpogled v vrhunce Chagallovega grafičnega opusa. Bil je izjemno plodovit avtor, nenazadnje je ustvarjal skoraj tričetrt stoletja, preizkušal pa se je v vseh slikarskih tehnikah. »Osrednja pozornost pričujoče razstave je posvečena barvnim litografijam, ki so nastale kot ilustracije k Bibliji po umetnikovem potovanju v Palestino leta 1931, v poznih 50-ih letih 20. stoletja pa so bile v posebnih številkah pariške umetniške revije Verve odmevno predstavljene javnosti.

Razstavljene so skupaj z izborom Chagallovih grafik, v katerih je umetnik raziskoval svoje priljubljene motive, ki med drugim vključujejo podobe iz rodnega Vitebska, avtoportrete, portrete ljubezenskih parov, cirkusantov in muzikantov. Postavitev razstave tako celovito odstira pomemben del Chagallove umetniške dediščine,« je poudarila dr. Moharjeva, ki jo pri umetniku posebej nadušujeta otroškost in magičnost, ki ju nosi v sebi, s čimer je blizu tudi široki publiki. Če povzamemo na kratko, Chagall na enostaven način govori o kompleksnih stvareh.

Kot zanimivost povejmo, da je Chagall le redko podpisoval svoje grafike. »Podpisane imajo neprecenljivo vrednost, in nekaj takih je tudi v zbirki naše razstave,« je povedal Dubravko Baumgartner, direktor GML, in poudaril, da so prav vsa dela, ki jih razstavljajo v ciklu Velikani svetovne likovne umetnosti, originali. Postregel je tudi z nekaj številkami glede obiskanosti galerije. »Lani si je razstavo grafik Salvadorja Dalija ogledalo okoli 20.000 obiskovalcev, pričakujemo in upamo, da bo letos ta številka presežena.« To pomeni, da so razstave iz cikla najbolj obiskovane v Sloveniji, sama galerija pa s 27.000 tisč obiskovalci v lanskem letu sodi med najbolj obiskane v vzhodni Sloveniji.

Organizatorji razstave so na večer otvoritve poskrbeli še za pravi svetlobno barvni spektakel. Na pročelju gradu je temi zasijala projekcija grafik, ki so del razstave in pričarala vtis, da je ves grad oblečen v slikovit kolaž, ki je bil viden tudi iz mesta in še dlje, celo z mimobežne avtoceste.

Razstava Stvarjenje in Biblija bo na ogled do 31. oktobra 2018.

VIR: www.liza.si