Lendavski občinski svetniki neenotno o gradnji nogometne akademije, izraženi pomisleki o razsežnostih projekta, lokaciji in stroških vzdrževanja.
Za gradnjo športnih objektov za potrebe delovanja nogometne akademije je lendavska občina podelila v tem letu še drugo stavbno pravico Nogometnemu društvu Lendava 1903, in sicer za dve desetletji. Prva pogodba je bila sklenjena februarja in se nanaša na parcelo v izmeri 6200 kvadratnih metrov na lokaciji ob stavbi Dvojezične srednje šole, kjer že urejajo dve nogometni igrišči z umetno travo, ki bosta namenjeni treningom. Drugo pogodba pa se nanaša na kmetijsko zemljišče v velikosti približno pet hektarjev na območju med Termami Lendava in vasjo Trimlini. Poleg njega je skoraj štiri hektarje velika parcela v lasti Save Turizma, ki naj bi bila prav tako zajeta v načrtih gradnje infrastrukture za potrebe nogometne akademije.

Podelitev stavbne pravice so v gradivu, ki ga je občinski svet obravnaval skupaj s predlogom pogodbe, utemeljili z javnim interesom na področju športa in izobraževanja mladih ter dvigom športne kulture kakor tudi z interesom na področju razvoja gospodarstva in turizma v občini.

Trije lendavski občinski svetniki, Ivan Koncut, Stanko Gjerkeš in Đanino Kutnjak, so glasovali proti podelitvi stavbne pravice za gradnjo športne infrastrukture in upravnega objekta, kjer naj bi bili tudi prostori dijaškega doma, Mihael Kasaš se je vzdržal glasovanja, 13 svetnikov pa je soglašalo. Koncut je dejal, da občina nogometu, ki ne navdušuje zadostnega števila mladih in mora zato v akademijo vključevati tudi mlade nogometaše iz Madžarske, namenja najboljšo parcelo, za katero bi se morda našli vlagatelji, ki bi razvijali turizem. Opozoril je tudi, da bo občina s tem imela 17 nogometnih igrišč, kolikor da jih nima niti München. Gjerkeš je dejal, da bo mesto Lendava s tem imelo sedem igrišč, zato ima pomisleke glede izbire nove lokacije, za katero se podeljuje stavbna pravica. Omenil je tudi vprašanje stroškov vzdrževanja in podvomil, da bo društvo to zmoglo. Kasaš, ki je poudaril, da svoje mnenje izraža tudi kot pripadnik madžarske manjšine, pa je dejal, da koruza, ki je do zdaj rasla na tej parceli, prinaša zaslužek, načrtovani projekt pa ga bo odnašal. Po njegovem mnenju bi bilo treba Viktorju Orbanu reči, da imamo dovolj stadionov. Torej da če že, naj pridejo vlagatelji, ki bi bili pripravljeni vlagati v druge dejavnosti.

Med svetniki, ki so predlog podprli, so svoje mnenje obrazložili Drago Nađ, Robert Berki in Ferenc Horvath. Ta je dejal, da v Sloveniji verjetno ni občine, v kateri bi se svetniki spraševali na tak način, ko pride vlagatelj, ki je pripravljen vložiti šest milijonov, ob tem, da to po 20 letih vse ostane občini. Nađ je poudaril, da je Lendava mesto z močno nogometno tradicijo, igriščem pa da je tudi najlažje spremeniti namembnost, zato ga je razprava nekaterih drugih svetnikov presenetila. Podobno je menil Berki.

Kako do denarja
Denar za delovanje nogometne akademije in gradnjo nogometne infrastrukture v Lendavi je zagotovila Madžarska oziroma sklad za zamejske Madžare Bethlen Gabor Alap. Dva milijona evrov je Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost prejela konec leta 2016, denar pa potem septembra lani po sklenitvi tripartitne pogodbe nakazala na račun NK Nafta 1903. Lani je madžarska vlada sprejela sklep, da bo za delovanje akademije namenila še štiri milijone evrov. Vrednost naložb naj bi presegala ta znesek, zato naj bi del sredstev skušali pridobiti na razpisih.

VIR: Vecer.com / Majda Horvat