V Lendavi načrtujejo skupni prometni prostor, obvozno cesto mimo mestnega središča ter dvigalo med Cerkvenim trgom in grajsko ploščadjo.

Lendavska občina je predstavila program investicijskih vlaganj v okviru lokalnega programa za kulturo 2017–2025 in kandidature za evropsko prestolnico kulture 2025, ki vključuje tudi idejne rešitve za prometno ureditev. Program je do 26. marca na ogled na panojih v gledališki in koncertni dvorani ter na spletni strani občine. O njem sta na predstavitvi v gledališki in koncertni dvorani ob lendavskem županu Antonu Balažkugovorila avtorja, nekdanji dekan Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani Peter Gabrijelčič in predstavnik podjetja Lineal iz Maribora Samo Peter Medved. Pripombe in predloge pa so dali tudi občani.

Balažek je povedal, da bodo vse dobre predloge občanov upoštevali in jih skušali vključiti v program. Namen je bil ugotoviti, kaj lahko v sorazmerno kratkem času in s sorazmerno majhnimi vlaganji naredijo, da bodo izboljšali kakovost bivanja. Pri konceptu so se avtorji zgledovali po Ljubljani.

Prostor povezovanja
Pred pol leta so imeli v Lendavi mednarodno arhitekturno delavnico, na kateri je sodelovalo 45 študentov iz različnih držav. Pri tem so se spraševali, kaj storiti, da bi se ljudje vrnili v Lendavo in se v mesto priseljevali. "Pomembno je, da mesto dobi malo mestnosti. V Lendavi je nekoč že bil v središču javni prostor, a ga je v preteklih desetletjih vse bolj zavzemal promet, avtomobili. Nekoč prostor združevanja je s hitrim prometom postal prostor ločevanja. Osnovni pogoj je prostor, ki omogoča stik ljudi, srečevanja v javnem prostoru, kar se je zgodilo tudi z ureditvijo središča Ljubljane," je povedal Gabrijelčič.

Ob načrtovanju so se spraševali, kako ta prostor osmisliti, je dodal Medved, mu dati večjo kulturo prostora: "S skupnim prometnim prostorom ničesar ne omejujemo, ničesar ne preprečujemo, vendar ne bodo imela prednosti motorna vozila, ampak pešci." Gradnja sodobnih prometnic je Lendavo postavila ob prometni koridor, ki povezuje vzhod Evrope s srednjeevropskim in mediteranskim prostorom. "Evropska prestolnica kulture je projekt, ki izraža visoko ambicijo okolja, ki je imelo dolgo položaj obrobnega mesta. Program je izdelan ambiciozno, vendar z občutkom za realnost. V skladu s cilji občine je poleg kulturnih dejavnosti treba spremeniti podobo mesta in občine z urejanjem javnega prostora in javne površine, ki lahko bistveno izboljša kakovost življenja," pove Medved.

V programu je tudi turistična krožna avtobusna proga med Cerkvenim trgom in stolpom Vinarium


Program temelji na sodobnem konceptu načrtovanja z doslednim upoštevanjem temeljnih načel trajnostnega razvoja. S sodobnimi prometnimi ureditvami bo občina dosegla večjo kakovost bivanja, boljše javno zdravje, zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov, čistejši zrak in višjo stopnjo socialne pravičnosti, dodaja Medved. "Idejne rešitve temeljijo na strateškem urbanističnem načrtovanju, ki rabo zemljišč povezuje z načrtovanjem prometa, in na vključevanju vprašanj aktivnega načina življenja. Pa tudi na investicijah, ki bodo dajale prednost financiranju javnega prevoza ter gradnji prometne infrastrukture za pešce in kolesarje," pojasni Medved.

Preureditev blagovnice
Za središče Lendave načrtujejo ureditev skupnega prometnega prostora, so zapisali v programu, kar pomeni arhitekturno urejen prostor brez delitve na vozne pasove in pločnike. Med Cerkvenim trgom in gradom načrtujejo ureditev dostopne poti in pešpoti okrog gradu ter dvigalo med Cerkvenim trgom in grajsko ploščadjo. "Z ureditvijo skupnega prometnega prostora se bodo brez večjih arhitekturnih in drugih ovir med sabo povezala ključna območja v mestnem središču, kot so kulturni dom, sinagoga, mestni park Roža, Cerkveni trg s cerkvijo, vznožje Lendavskih goric in širše območje občinskega središča. Ena od večjih arhitekturnih preureditev bo zajela zgradbo blagovnice, ki je predvidena za razvoj kulturnih, turističnih, izobraževalnih in promocijskih vsebin," je pojasnil Medved.

Območje skupnega prometnega prostora bo sestavljeno iz štirih con s postopno realizacijo projekta glede na razpoložljiva finančna sredstva. V prvi coni je območje Cerkvenega trga z župnijsko cerkvijo sv. Katarine, ki bo izhodišče. Sledila bo ureditev cone 2, to je Glavne ulice ob Cerkvenem trgu, nato cone 3, območja ob mestni hiši. Četrta cona vključuje območje Kranjčeve, Glavne in Mlinske ulice. Pred ureditvijo skupnega prometnega prostora v mestnem središču bo treba urediti obvozno cesto mimo mestnega središča. Ta bo potekala od Glavne do Kolodvorske ulice, tako da se bo navezovala na cesto ob Dvojezični srednji šoli Lendava, kjer bo zgrajen še cestni odsek. Ob tem cestnem odseku načrtujejo novo stanovanjsko naselje Lokvanj.

Načrtovana infrastruktura za pešce med drugim vključuje kamnito stopnišče do kapele Svete trojice, pločnik vzdolž Kranjčeve ulice, krožno sprehajalno pot okrog gradu. Kolesarjem pa prijaznejše kolesarske povezave s kolesarskimi parkirišči in postajališči. V programu je tudi infrastruktura za javni potniški promet s turistično krožno avtobusno progo med Cerkvenim trgom in razglednim stolpom Vinarium Lendava. Z ureditvijo sodobnega železniškega postajališča pa je povezana ideja o oživitvi železniške proge med Lendavo in Redicsem na Madžarskem.

VIR: https://www.vecer.com