Te dni je murskosoboško okrožno sodišče največjo ločitveno upnico družbe Ecos, Raiffeisen banko, pozvalo, da pove, ali se strinja s prodajo Bioplinarne Lendava v stečajnem postopku Ecosa na dražbi po ocenjeni izhodiščni ceni 5,28 milijona evrov. Toda poziv je zgolj formalnost, saj je banka stečajnemu upravitelju Matjažu Nanutu neuradno že dala soglasje za dražbo. Ta naj bi bila že konec aprila.

Bioplinarna in nekaj kmetijskih zemljišč so edino premoženje družbe Ecos, ki je bila do stečaja v lasti družine Jožefa Pavlinjeka. Premoženje je ocenjeno na 5,28 milijona evrov, družba pa ima za kar 24,7 milijona evrov priznanih terjatev, od tega skoraj 19 milijonov dolguje banki Raiffeisen.

Bioplinska naprava v okolici Lendave je v zadnjem letu dni dvignila veliko prahu, okoličani pa so tudi s protestnimi shodi zahtevali njeno ustavitev, saj se je iz nje zaradi neupoštevanja pogojev iz okoljevarstvenega dovoljenja in zaradi predelovanja nezakonito pripeljanih organskih odpadkov iz Hrvaške pogosto širil neznosen smrad. Okoljska inšpekcija je njeno delovanje lani poleti končno prepovedala in družbi Ecos Center, najemnici bioplinarne, prav tako v lasti Pavlinjekovih, naložila vrsto sanacijskih ukrepov, ki pa jih ta večino vse do danes ni uresničila. Tudi zato je Arso Ecos Centru odvzel okoljevarstveno dovoljenje, vendar ukrep še ni pravnomočen.

Potencialni kupci že na ogledih

Stečajni upravitelj družbe Ecos Matjaž Nanut je za bioplinarno sprva hotel najti novega najemnika, ki bi odpravil nepravilnosti in jo ponovno zagnal. »Toda skupaj z največjo ločitveno upnico smo ugotovili, da bo bolj pošteno do novega uporabnika, da bioplinarno takoj poskušamo prodati, ker se naložbe v njen ponovni zagon ne bodo mogle povrniti v zelo kratkem času,« nam je včeraj dejala Darinka Zorko iz Odvetniške pisarne Nanut.

Zorkova nam je dejala tudi, da zanimanje za nakup je in da so si nekateri ineteresenti bioplinarno že ogledali. Za zdaj pa stečajni upravitelj – kljub njihovi »zelo slabi odzivnosti« in čeprav ne plačujejo najemnine – še vedno ni prekinil najemne pogodbe s Pavlinjekovo družbo Ecos Center.

Župan občine Lendava Anton Balažek pravi, da prodaja in ponovni zagon bioplinarne ne bosta tako preprosti zadevi. »Nikoli več nočemo predelovalnice odpadkov, kar je bioplinarna postala v zadnjem času svojega delovanja, in hočemo, da se za zagon ponovno izvedejo vsi predpisani postopki in pridobijo vsa dovoljenja. Občina ni stranka v teh postopkih, a upam, da smo javnost in pristojne ustanove dovolj glasno opozorili, da takšne samovolje in nespoštovanja predpisov ne bomo več trpeli in da bodo zato pristojni dobro opravili svoje delo.«

VIR: Delo.si