Z dnevom civilne zaščite krepijo zavest javnosti o ogroženosti pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Na slovesnosti v Lendavi so podelili priznanja civilne zaščite za Pomurje. Priznanja so vročili zaslužnim pripadnikom civilne zaščite, poklicnih in prostovoljnih reševalnih sestavov ter drugim posameznikom, skupinam, občinam, gospodarskim družbam, zavodom in drugim organizacijam za zasluge in prispevek pri razvijanju in krepitvi pripravljenosti, izvajanju zaščite, reševanja in pomoči ter odpravljanju posledic naravnih in drugih nesreč za leto 2019.

Priznanja so simbolična zahvala za dolgoletno nesebično in prizadevno delo na področju zaščite, reševanja in pomoči, pa tudi za hrabra dejanja ob različnih vrstah nesreč. Plakete civilne zaščite so prejeli Mitja Slavinec in Stanislav Wolf ter PGD Veržej, PGD Strukovci in PGD Puževci. Zlati znak civilne zaščite je šel v roke PGD Banovci in PGD Grlava. Srebrni znak so dobili PGD Šratovci, PGD Mele, PGD Domanjševci, Policijska uprava Murska Sobota, Občina Lendava, Rajko Lipič in Vinko Gošnik. Bronasti znak pa je bil vročen Boštjanu Benkoviču, Bojanu Cvetku, Andreju Zadravcu in Stanislavu Zemljiču.

Slavnostni govornik na prireditvi je bil Miloš Bizjak, državni sekretar na ministrstvo za obrambo. Poudaril je, da je sistem zaščite in reševanje sposoben odgovoriti na vse izzive in trenutne varnostne razmere. "Največji kapital tega sistema so ljudje, prostovoljci. Čeprav so naravne in druge nesreče vse bolj kompleksne, smo ljudje to sposobni vse rešiti, ker zmoremo stopiti skupaj," je še dejal Bizjak.

Prvi marec se praznuje kot dan civilne zaščite. Leta 1992 je tudi slovenska vlada določila 1. marec za dan civilne zaščite, s katerim želijo krepiti zavest javnosti o ogroženosti pred naravnimi in drugimi nesrečami ter o vlogi civilne zaščite pri varstvu pred njimi, želijo pa tudi poudariti pomen mednarodnega sodelovanja pri razvoju zaščite človeka in njegovega okolja.

vir: vestnik.si