V Tekvondo zvezi Slovenije (WTF) završalo, potem ko je prispevek o uspešnem lendavskem športniku objavila nacionalna televizija v oddaji Mostovi.
Zaradi razkritega zavajanja Bena Misje glede njegovih športnih dosežkov, na osnovi katerih mu je bilo kot uspešnemu športniku oktobra lani podeljeno tudi občinsko priznanje, je okrnjen ugled občine Lendava, ugotavlja župan Janez Magyar. Napovedal je preverjanje odgovornosti za zavajanje, prav tako je dejal, da bo občina s primerom seznanila nekatere institucije. "Sprožili bomo tudi postopek za odvzem občinskega priznanja," je še izjavil Magyar. Kot župan obsoja vsakršno sporočanje neresničnih informacij javnosti, ker je to, poudari, moralno nedopustno in ima škodljive posledice tako za posameznika kot za skupnost.


Ob vsem, kar je zdaj znano glede prevare, se je tudi vprašal, ali starši niso bili prisotni na tekmovanjih, kjer naj bi bil njihov sin dosegal tako pomembne uspehe. Sam je namreč spremljal vse dogodke, na katerih je nastopal njegov sin, prav tako je ves čas spremljal njegove treninge.

Potem ko je Beno Misja kot tekmovalec v tekvondoju in član italijanskega kluba Hwarang team Verona januarja letos na podelitvi nagrad športnikom občine Lendava prejel še priznanje za posebne dosežke v športu, je v Tekvondo zvezi Slovenije (WTF) završalo. Po besedah predsednika zveze Zlatana Ranđelovića so tekvondoisti, ki tekmujejo pod okriljem zveze, večkrat opozarjali na domnevno lažne objave v nekaterih medijih, da je Misja osvojil prestižne lovorike.

V Veroni Misje ne poznajo

Sodu je izbil dno prispevek v oddaji Mostovi nacionalne televizije, kjer so Misjo predstavili kot uspešnega športnika Lendave in poročali, da je lani že četrtič zapored postal državni prvak in drugič zapored evropski prvak. V zvezi so se oglasili s sporočilom za javnost, ki so ga poslali tudi lendavski občini. V sporočilu so zapisali, da Misja ni registriran član zveze in nobenega kluba v njihovi zvezi in da prav tako ni bil nikoli registriran kot športnik pri slovenskem olimpijskem komiteju ali ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. "Tekmovanja, na katerih je dosegel rezultate, ki so bili podlaga za podelitev priznanj, niso bila v Sloveniji nikoli organizirana pod okriljem Tekvondo zveze Slovenije. Iz kluba Hwarang iz Verone so nam tudi sporočili, da Misje ne poznajo in da ni njihov član," je dejal predsednik zveze.

Po Ranđelovićevih besedah je očitno, da Misja nikoli ni bil uradni tekmovalec v tekvondoju in da turnirji, na katerih je tekmoval in domnevno dobival medalje, sploh niso potekali. Z izjavo za javnost, tako predsednik zveze, je primer zanje končan. "Če pa bi šlo za tekmovalca, ki bi bil član naše zveze in bi z domnevno lažnimi podatki zlorabil naše zaupanje, bi proti njemu sprožili disciplinske postopke in ga izključili iz zveze. Razmislili bi še o drugih postopkih pri drugih organih proti njemu."

Trdi, da je žrtev

Beno Misja je v odzivu poudaril, da se je od leta 2014 dejansko udeleževal turnirjev v tekvondoju v Sloveniji in tujini in da je res dobitnik naslovov, o katerih so poročali mediji. Šele ko so ga z dopisom v Tekvondo zvezi Slovenije opozorili, da njegovi rezultati niso uradni, je ugotovil, kot je poudaril, da je "bil žrtev prebrisanih širše in mednarodno organiziranih manipulantov". Nikoli namreč ni pomislil, da tekmuje na prirejenih ali lažnih turnirjih, ker so bili "ti turnirji organizirani na visokem nivoju z vrhunskimi sodniki, zdravniško oskrbo in celo protidopinško komisijo". Proti tistim, ki so mu domnevno nastavili past ter ga zavedli kot mladega športnika in mu zagrenili življenje, je na Policijski postaji Lendava vložil kazensko ovadbo.

"Vsem skupaj, čeprav vem, da za navedeno situacijo nisem kriv, se iskreno opravičujem. Prav tako se iskreno opravičujem vsem občanom občine Lendava oziroma vsem tistim, ki so me v mojem prizadevanju in trudu podpirali in verjeli vame. Moj namen tudi ni bil, da bi prizadel oziroma užalil registrirane borce Tekvondo zveze Slovenije in zvezo samo," je še dejal Misja, ki si zdaj predvsem želi, da policisti čim prej najdejo tiste, ki so mu po njegovih besedah povzročili ta zaplet. Napovedal je, da bo Občini Lendava vrnil podeljeno priznanje in da se bo umaknil iz tekvondoja.

"Tekmovanja, na katerih je dosegel rezultate, ki so bili podlaga za podelitev priznanj, niso bila nikoli organizirana pod okriljem Tekvondo zveze Slovenije"
Občina Lendava je takoj po prejetju dopisa Tekvondo zveze Slovenije pozvala Misjo, naj se opredeli do navedb. Misja se je oglasil v prostorih občinske uprave skupaj z očetom, ob odsotnosti župana Janeza Magyarja so se z njim pogovorili občinski strokovni delavci in podžupan Ivan Koncut. "Povedal nam je natanko to, kar je sporočil lokalnemu spletnemu mediju," je glede vsebine pogovora dejal Koncut, ki je pristojen za področje športa in turizma.

Vsa znana dejstva in informacije bo Koncut predstavil komisiji za občinska priznanja, ki je dala predlog za podelitev občinskih priznanj občinskemu svetu, pristojnemu za odločanje o tem, tudi za Misjo. V obrazložitvi je bilo navedeno, da se mu občinsko priznanje podeli za izjemne športne dosežke v borilnem športu tekvondo.

Nihče ga ni preveril
Odlok o priznanjih in nagradah Občine Lendava ter dokument glede postopkov in kriterijev za podelitev priznanj ne predvidevata preverjanja resničnosti navedb v predlogih za podelitev priznanj. Zahteva pa se, da kandidat da soglasje h kandidaturi.
Glede odvzema priznanja je v odloku navedeno, da je to mogoče, če gre za nova dejstva, ki so v izrazitem nasprotju z razlogom podelitve. Priznanje se odvzame, če se mu prejemnik priznanja odpove oziroma če prejemnik priznanje vrne ali zavrne prejem priznanja. O odvzemu priznanja odloča občinski svet na predlog župana, po predhodnem mnenju komisije za občinska priznanja.

Športno kariero naj bi bil Misja začel leta 2014 in v sezoni 2015/16 že prvič postal državni prvak Slovenije v kategoriji do 74 kilogramov, v naslednji sezoni pa naj bi se bil že pridružil ugledni akademiji Hwarang team iz Verone. Prav tako je v obrazložitvi navedeno, da gre za štirikratnega državnega prvaka, ki naj bi dobival medalje tudi na mednarodnih turnirjih, in najboljšega evropskega borca, ki je drugič zapored zmagal na klubskem evropskem prvenstvu. Predlog za priznanje je dala Mestna skupnost Lendava. Predsednik Dušan Zver je povedal, da razen izjave, ki jo je Občina Lendava objavila na občinski spletni strani, drugih izjav ne daje.

vir: vecer.com