Sreda, 13 December 2017
Email
Make My Homepage
RSS
Pasica
Register
sola.jpg

Vrtne Hiše

Petios bi kupil Naftino čistilno napravo PDF natisni E-pošta
Prispeval Administrator   
Torek, 13 Junij 2017 07:37

Potencialni kupec industrijske čistilne naprave je trgovec z odpadki.
Boštjan Rituper, direktor in lastnik podjetja Petios iz Murske Sobote, katerega dejavnost je trgovina z odpadki in ostanki, je s stečajnim upraviteljem Nafte Petrochem Silvom Zorcem pri notarju podpisal pogodbo o nakupu industrijske čistilne naprave v Petišovcih, ki pa bo veljavna šele po objavi sklepa murskosoboškega okrožnega sodišča o danem soglasju. Podjetje Petios je lani ustvarilo skoraj 3,4 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje ter poslovno leto končalo z bilančnim dobičkom v višini 270 tisoč evrov. To pa je nekoliko manj od celotnih prihodkov, ki jih je podjetje ustvarilo pred tremi leti, torej v prvem letu poslovanja.

Čisti prihodki od prodaje so takrat znašali 296 tisoč evrov. Rituper jasnega odgovora, zakaj se je odločil za morebitni nakup industrijske čistilne naprave, s katero bo podjetje postalo ne le trgovec, ampak tudi predelovalec oljnega odpada in odpada tekočih goriv, nima, bosta pa, kot je dejal, potrebnost njihove ponudbe pokazala trg in konkurenca. Prej pa bodo poskrbeli še za izpolnitev okoljevarstvenih pogojev za delovanje čistilne naprave, in sicer za tlačni vod za izpustne vode do Mure.

Industrijska čistilna naprava, ki je bila nekoč del mreže proizvodnih procesov Nafte Lendava in skladiščenja nafte in naftnih derivatov, še vedno ima dovoljenje za odstranjevanje odpadkov tekočih goriv ter lužin iz vrtin, od leta 2015 pa ne izpolnjuje okolijskih pogojev zaradi odvajanja odpadne vode v potok Kopica. Nafta Petrochem je pred stečajem zaprosila za spremembo okoljevarstvenega dovoljenja za preusmeritev odpadne vode iz Kopice v Muro in ga januarja 2013 tudi dobila, vendar potem vloge za pridobitev gradbenega dovoljenja za zgraditev tlačnega voda do reke Mure ni dopolnila. Prav tako se za nakup čistilne naprave, ki jo je uprava Nafte Lendava pred stečajem prodajala po izklicni ceni 1,5 milijona evrov, ni odločil Petrol, ki je bil večkrat omenjen kot morebitni kupec ob sodelovanju lendavske občine, interes za nakup pa je pokazal tudi Saubermacher Slovenija, a na koncu ni uspel. Industrijska čistilna naprava se je nato znašla v stečajnem postopku, Petrol pa je za svoje potrebe skladiščenja nafte in naftnih derivatov postavil lastno napravo za lovljenje olj.

VIR: Vestnik št. 22, 1.6.2017

 
Home Zadnje Novice Petios bi kupil Naftino čistilno napravo
Copyright © 2017. lendava.net. Designed by Shape5.com