Technobell iz Kopra še ne razkriva načrtov, lendavski župan pa pravi, da bodo od vlagatelja zahtevali skrbno varovanje okolja

Decembra smo poročali o morebitni skorajšnji prodaji premoženja Nafte Petrochem v stečaju, saj se je na poslovnem naslovu stečajnega dolžnika vpisalo podjetje Technobell Lendava v lasti koprskega podjetja Technobell. Stečajni upravitelj Silvo Zorec je takrat izjavil, da s potencialnim kupcem že potekajo pogovori o najpomembnejšem delu premoženja stečajnega dolžnika, to je obratu za proizvodnjo formalina, sintetične mase in fenolnih smol, vendar identitete kupca ni razkril, zdaj pa nam je potrdil, da je bila pogodba sklenjena 23. decembra. Ta še ni pravnomočna, saj se mora v predvidenem roku tuji družbenik v podjetju Industrijske storitve (ob njem je to še Nafta Petrochem v stečaju) izreči o tem, ali bo uveljavljal predkupno pravico.
Da je Technobell Lendava potencialni kupec prodajanega premoženja, pa so nam potrdili v Kopru in dodali, da dokler postopek pravnoformalno ni končan, komentarjev ne dajejo. Vodstvo družbe Technobell smo vprašali, ali sklenitev nakupne pogodbe pomeni tudi ponovni zagon petrokemične proizvodnje. To namreč predvsem z vidika morebitnih vplivov na okolje zanima tudi okoliško prebivalstvo.
Lokalna skupnost je nedvomno sodelovala v pogovorih o prihodu novega investitorja na Naftino dvorišče, saj sta se o tej možnosti na delovnem srečanju januarja lani pogovarjala tudi župan Občine Lendava Janez Magyar in direktor skupine Nafta Lendava Borut Bizjak, župan pa je takrat tudi poudaril neizkoriščeni potencial na tej lokaciji. Magyar je potrdil, da je bila občina poleti obveščena o nameri Technobella, da pride kot resen investitor v Lendavo, in da so o tem tekli pogovori tudi z Alešem Cantaruttijem, državnim sekretarjem na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, in gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom.
Technobell bo vsekakor nadaljeval proizvodnjo, je povedal Magyar, to potrjuje tudi poizvedba vlagatelja pri prej zaposlenih o možnostih za ponovno zaposlitev, vendar podrobnosti o njegovih poslovnih načrtih v Lendavi ne more razkriti. Gotovo pa bo treba pred ponovnim zagonom proizvodnje v zdaj zaprti tovarni izvesti presojo vplivov na okolje, je izjavil Magyar in dodal, da bo lokalna skupnost zahtevala, da proizvodnja ne bo obremenjevala okolja.

vir: vestnik.si