Zavod za blagovne rezerve in Petrol imata v Lendavi uskladiščenih okoli 150 milijonov litrov dizelskega goriva, kar je približno četrtina varnostnih zalog države. Naftna skladišča sedaj obnavljajo in posodabljajo infrastrukturo.

Lendava je železniško s Slovenijo povezana le čez Hrvaško skozi Mursko Središče in Čakovec do Središča ob Dravi in Ormoža, sedemkilometrsko progo z madžarskim Redicsem pa so odstranili takoj po drugi svetovni vojni. To predstavlja težavo tako za skladiščenje rezerv kot za gospodarstvo.

Za nemoteno delovanje skladišča, torej vsakoletne menjave goriva, pa tudi za morebitno sproščanje goriva na trg v izrednih razmerah, je nujna obnova industrijskega tira in njegova vključitev v javno železniško omrežje. Ta tir na območju nekdanje Nafte bodo začeli zdaj obnavljati, so za STA pojasnili na Zavodu za blagovne rezerve.

Ob povezavi Lendave s preostalim železniškim omrežjem v Sloveniji bi bil transport zagotovo še nekoliko cenejši in hitrejši kot zdaj, dodajajo na zavodu. Prevoz po železniških tirih bi zmanjšal obremenitve okolja, saj bi bilo manj cestnega transporta, in povečal varnost prevozov, znižali bi se tudi stroški prevoza.

"Prepričani smo, da bi se v menjave goriva lahko vključilo še več naftnih podjetij, s čimer bi se povečalo konkurenčnost posla, zato vsekakor podpiramo prizadevanja za gradnjo železniške proge od Lendave do Beltincev, saj menimo, da bi to imelo pozitivni učinek za razvoj gospodarstva tega dela Slovenije," so za STA povedali na zavodu. Zmogljivosti v Lendavi sicer ne nameravajo povečati.

Na Petrolu za STA pojasnjujejo, da gre tudi v Lendavi za stalna vlaganja v obnovo in modernizacijo skladiščnega poslovanja, ki so potrebna za nemoteno in varno obratovanje skladišč.

Petrol je "vsekakor zainteresiran za vzpostavitev neposredne železniške povezave skozi slovensko ozemlje do madžarskega železniškega omrežja, kar pa ni odvisno samo od naše družbe, saj pri tem sodeluje več pravnih subjektov, od Slovenskih železnic do ministrstev in občine Lendava". Petrol je sicer odgovoren za del industrijskega železniškega tira neposredno v samem skladišču.

Želijo povezave s progo v Beltincih in proti Redicsu

Želijo si povezave s progo v Beltincih, pa tudi povezavo proti Redicsu. Zato je lendavski župan Janez Magyar na začetku leta predsedniku vlade in ministrom poslal poziv za gradnjo.

"Obe povezavi sta za našo državo ključnega pomena, Madžarska je močno gospodarsko razvita in naše koprsko pristanišče potrebuje za pretovor blaga. Navsezadnje se vsak prevoz tudi plača, železnica je dobra alternativa cestnemu prometu, ki obremenjuje okolje, in verjamem, da se bo tu kaj premaknilo," je za STA povedal Magyar.

Na ministrstvu za infrastrukturo so  marca lani pojasnili, da omenjeni progi nista v kratkoročnih načrtih Slovenije, saj je študija pokazala, da je izkazana interna stopnja donosnosti prenizka in je zato ekonomska upravičenost gradnje vprašljiva. Bodo pa študijo ustrezno dopolnili in jo znova proučili. Po navedbah STA pa bodo ne glede na to, začeli pripravljati državni prostorski načrt za povezavo Beltinci-Lendava-Redics, na podlagi katerega bo možno traso umestiti v prostor.

vir:pomurec.com