Kulturno društvo Zarja Gaberje pri Lendavi je v vaškem domu v Gaberju že petič pripravilo Zlevankijado, tekmovanje v pripravi najboljše zlevanke iz koruzne moke. Ker je pred leti prireditev Koruza za telo in dušo naletela na tako čudovit odziv obiskovalcev, so se odločili, da postane tradicionalna kulinarična prireditev. V petih letih je dober glas o Zlevankijadi dosegel tudi sosednjo Madžarsko.

Tokrat so tekmovalci lahko pripravili dve različni koruzni zlevanki, in sicer klasično in moderno. Vsak tekmovalec ali tekmovalka je doma moral speči vzorec zlevanke, velik 15 krat 15 centimetrov, pogoj je bil, da je bila iz koruzne moke, seveda pa so bili priporočljivi razni dodatki. H klasični so lahko dodajali denimo smetano, marmelado, jabolka. V moderni izvedbi pa smo lahko okušali oreh, mak, semena, čokolado, sadje. Nekateri so si jo omislili kot rolado ali torto. Spodbudno je, da so sodelujoči vsako leto bolj ustvarjalni in izvirni.

Tekmovanja se je udeležilo 28 tekmovalcev iz Gaberja, Pince-Marofa, Benice, Žižkov, Trimlinov, Gornjega Lakoša, Lendave, Ižakovcev, Petišovcev, Čentibe in iz madžarskih Bejcgyertyánosa, Nagykanizsa, Kiskanizsa in Andráshida.

 Komisija je imela zahtevno delo.
Oddali so 38 vzorcev, med njimi 23 klasičnih in 15 modernih. Tričlanska komisija, v kateri so bili Angela Toplak, Dragica Nagy in Arpad Berki, je izbrala tri najboljše klasične in tri najboljše moderne koruzne zlevanke. Prvo nagrado za klasiko je prejela Marija Režonja iz Gaberja, drugo mesto je pripadlo Anki Recek iz Žižkov, tretje mesto pa sta si delila Društvo vinogradnikov Čentiba in Blanka Geld iz Čentibe. Z najboljšo sodobno koruzno zlevanko je navdušila Snežana Novak iz Lendave, drugo mesto je zasedla Farics Dorisz iz Petišovcev, tretje mesto pa sta si delili Gabrijela Peček iz Lendave in Sandra Vöröš iz Gaberja. Nagrado za inovativnost je prejela Árvácska Dalkör Kiskanizsa iz Madžarske. Obiskovalci so bili nad pripravljenimi zlevankami navdušeni in jih na koncu še poskusili. Tekmovanje je spremljal bogat kulturni program, še zlasti so navdušili pevci ljudskih pesmi.

VIR: slovenskenovice.si