V Lendavi naj bi do začetka novembra uredili igrišče z umetno travo, zaradi zasedenosti izvajalcev pa nogometna akademija z vso pripadajočo infrastrukturo še ne bo stala letos.
Kot smo že poročali, bo v Lendavi zrasla sodobna nogometna akademija, za katero so si odgovorni pred časom želeli, da bi stala že do konca letošnjega, a so se načrti nekoliko spremenili. Bi pa naj do začetka novembra vendarle uredili igrišče z umetno travo ob Dvojezični srednji šoli.

"Kar se tiče tega prvega dela, je zdaj dobavljena tudi umetna trava in do začetka novembra pričakujemo, da bodo dela končana. Glede večjega dela, kjer bosta dve igrišči za vadbo, pa je urejena vodna vrtina, ki se bo uporabljala za zalivanje igrišč," pravi Igor Magdič, ki je pri lendavskem drugoligašu zadolžen za stike z javnostjo.

Seveda nas je zanimalo, kako daleč so v Lendavi z gradnjo ostale pripadajoče infrastrukture, torej objektov med Termami Lendava in Trimlini. Čeprav je bila želja, da bi že letos začeli z deli, ampak temu ne bo tako. Prvotni plan, da bi bila akademija končana že letos, se ne bo uresničil.

"Točne časovnice še ni, predvsem zaradi zasedenosti izvajalcev. Želja je bila, da se dela začnejo že letos, vendar bo težko. Verjamemo pa, da bo akademija prihodnje leto že stala. Podobno smo sicer rekli tudi za 2019, a so se stvari žal izjalovile".

Kot pravi, so se nekoliko spreminjali projekti, ob tem se je zavleklo tudi samo projektiranje pripadajočih objektov. Ob tem dodaja, da so stvari sedaj urejene, vložili so tudi prošnjo za gradbeno dovoljenje, za katerega upajo, da ga dobijo čimprej.

Doslej vložili milijon evrov
Nogometna akademija v Lendavi naj bi, kot smo že pisali, zajemala ureditev treh nogometnih igrišč, dve od teh z naravno travo in eno z umetno travo. Igrišča bodo tudi ogrevana. Kar se tiče samega objekta akademije, pa Magdič pravi:

"Šlo bo za bivalne prostore, fitnes, sobe za igralce in prostore za potrebe akademije. Želja je, da bi to kasneje postal dijaški dom, kjer bi lahko imeli športni razred z igralci od drugod. V objektu je predvidena tudi restavracija".

V Lendavi so za potrebe akademije trenutno porabili približno milijon evrov, dodatnih pet pa naj bi bilo vloženih v ostalo infrastrukturo. Sredstev sicer ni na računu kluba, so pa rezervirana za ta projekt.

"Ko jih bomo potrebovali, jih klub lahko takoj dobi. Celotna investicija bo znašala približno šest milijonov, od tega smo do zdaj porabili približno milijon evrov".

Nogometna akademija bo Nafti pomagala pri zasledovanju cilja kluba, ki želi prihodnost graditi na mladih. Takšen cilj so si zadali tudi letos, a ga trenutno ne zasledujejo najboljše.

"Cilj, ki pa ga trenutno še ne zasledujemo, je dati priložnost čim večjemu številu mladih igralcev. To se trenutno še ne dogaja, toda želimo si ustvariti bazo za prihodnost. Tudi zato smo pripeljali nekaj mladih igralcev, ki še čakajo na svojo priložnost. Verjamem, da jo bodo tudi dobili".

Lani je bil cilj preboj med prvoligaše, letos ni
Samo po sebi se je seveda ponudilo vprašanje o tem, če je cilj kluba tudi preboj med prvoligaše.

"Ne, ne. To je želja navijačev in podpiramo to, da imajo ljudje visoke cilje. Toda to v tej sezoni nikoli ni bil naš cilj. Lansko leto je bil cilj preboj med elito, a smo ugotovili, da se moramo bolj posvetiti delu z mladimi, da bomo potem lahko napadali prvo ligo".

Z vzpostavitvijo nogometne akademije se v Lendavi sicer že kažejo prvi rezultati, saj se je številka mladih nogometašev povišala iz 100 na 160. Kot pravi Magdič, je njihova največja prednost ta, da nogometašem omogočajo prevoz na trening in razbremenijo starše. V klubu imajo namreč tri kombije in voznike, ki na dnevni bazi prevažajo nogometaše.

Manjše korake glede akademije v Lendavi torej že počnejo, vsi pa z nestrpnostjo čakajo, da se bodo začeli tudi tisti večji, ki bodo klubu dali dodano vrednost.

vir: sobotainfo.com