V tej vasici je domačinom vseeno za arbitražo

Medtem ko se na slovenskem in hrvaškem političnem parketu odvija prava vojna zaradi arbitražnega sporazuma ter vstopa Hrvaške v območje schengna, pa v obmejni vasi Hotiza, tik ob črti, ki jo je med Slovenijo in Hrvaško postavila arbitraža, življenje teče mirno. Kot pravijo domačini na obeh straneh, jih ne zanimajo niti hrvaške priprave v vstop v schengen niti to, ali jih bo pri tem Slovenija ustavila.

Hotiza leži v Pomurju, med glavno prometnico Lendava-Murska Sobota, na slovensko-hrvaški meji, ob reki Muri. In ravno Mura, ki domačinom zaradi rednega poplavljanja povzroča težave, ljudi z obeh strani meje združuje v gradnji nasipov. Slabe tri milijone evrov je za ta namen odobrila Evropska unija.

"Reka ne pozna katastrov in državne meje, pač samo teče"
Slovenija in Hrvaška na obeh straneh Mure usklajeno gradita protipoplavne nasipe v okviru projekta Frisco. "Reka ne pozna državne meje. Včasih je treba izvesti kakšen ukrep za zaščito slovenske strani na katastru Hrvaške," je pojasnila Suzana Stražar, direktorica Urada za upravljanje z vodami.

In na hrvaškem katastru je ostala tudi betonarna Balažic, ki jo je pred več kot 50 leti ustanovil dedek zdajšnjega lastnika. Pred za ekipo Planet 18 ni želel, a slovenska zastava pred vhodom jasno sporoča, v kateri državi bi si želel biti. Za zdaj posluje nemoteno, kaj bo prinesla prihodnost, pa ne ve.

Slovenija nima glavne besede
A jasno je, da na mejnem območju Slovenija nima glavne besede. Kot so pojasnili v oddaji Planet 18, so za snemanje na območju mejnega prehoda Hotiza poleg soglasja slovenske policije potrebovali tudi soglasje iz samega vrha hrvaške policije. Mejni prehod namreč stoji na območju, ki je pripadlo Hrvaški.

Čez mejo je tudi igrišče nogometnega kluba Kapca. Slovenska vlada zato želi tukajšnjim nogometašem v sodelovanju z lendavsko občino zgraditi novo. Kot je dejal Janez Magyar, župan občine Lendava, se je država zavzela za financiranje igrišča.

VIR. siol.net