V preddverju lendavske gledališke in koncertne dvorane so odprli razstavo z naslovom Ohranimo sledi – Pregled ljubiteljske gledališke dejavnosti.

Fotografije in drugo dokumentarno gradivo o zgodovini ljubiteljske gledališke dejavnosti v Lendavi so zbrali člani Sekcije za ohranjanje kulturne dediščine pri Društvu upokojencev Lendava, ki so v preteklih letih že pripravili razstave o drugih zgodovinskih temah. Razstavo so pripravili skupaj z Knjižnico-kulturnim centrom Lendava. Ob otvoritvenem dogodku so izdali bilten, v katerem so objavljeni ob dokumentarnemu gradivu še pogovori z nekdanjimi ljubiteljskimi gledališkimi igralci in režiserji, ki so jim na odprtju podelili tudi zahvale.

Obiskovalce prireditve je najprej nagovoril predsednik Društva upokojencev Lendava Aleksander Marič, ki je povedal, da so člani njihove sekcije za ohranjanje kulturne dediščine že izbrskali veliko zanimivega o zgodovini Lendave in okolice. V društvu deluje tudi gledališka skupina Kofetarji. Direktor Knjižnice-kulturnega centra Lendava Albert Halasz pa je poudaril, da je bilo v preteklosti v Lendavi gledališče pomemben del kulturne ustvarjalnosti in je tudi danes. Vsem, ki v društvu sodelujejo pri zbiranju zgodovinskega gradiva in njegovega predstavljanja javnosti pa se je zahvalila tudi vodja sekcije za ohranjanje kulturne dediščine Štefanija Feher.

Tokrat so se z razstavo osredotočili na lendavski oder in lendavske odrasle ljubiteljske gledališka skupine, je povedala koordinatorka pri pripravi razstave Eva Nađ. Najstarejše fotografije o gledališki skupini v Lendavi so iz dvajsetih let prejšnjega stoletja. Zgodovinski viri pričajo, da se je v petdesetih in šestdesetih letih zgodil prvi razcvet gledališke dejavnosti v Lendavi, v šestdesetih in do sredine sedemdesetih pa je sledil gledališki molk. Plodnejša pa je bila spet druga polovica sedemdesetih let in osemdeseta leta.

VIR vestnik / Jože G.