Lendavska občina finančni upravi sporoča, naj zavrača pritožbe zaradi plačila davka za nezazidana stavbna zemljišča
Murskosoboški finančni urad je julija izdal 6672 odločb o odmeri nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ) v lendavski občini (209 odločb je bilo izdanih pravnim osebam) in prejel 152 pritožb zoper njih od fizičnih in 20 od pravnih oseb. Skupaj so se torej zavezanci pritožili zoper 2,5 odstotka izdanih odločb, največ se jih je nanašalo na odmero nadomestila za nezazidana stavbna zemljišča.

Rešili 32 pritožb od 172
Omenjeno nadomestilo je tudi najbolj razburilo lastnike zemljišč v lendavski občini, saj je bilo odmerjeno prvič. Iz finančne uprave so nam sporočili, da med razlogi za pritožbe prevladujejo navedbe, da na teh zemljiščih ni možna gradnja, saj niso opremljena s komunalno infrastrukturo, da je teren neraven, da gre za plazenje tal, da uporabljajo ta zemljišča za kmetijske namene in na njih ne nameravajo oziroma ne morejo graditi.

"Do zdaj je rešenih 32 pritožb, od tega enajst pravnih in 21 fizičnih oseb. Vsem rešenim pritožbam je bilo ugodeno in so bile izdane nadomestne odločbe," so odgovorili iz finančne uprave, nadomestne odločbe pa so bile izdane predvsem zaradi spremembe lastništva nepremičnine. Preostale pritožbe so še v obravnavi, s tem, da je lendavska občina do zdaj poslala opredelitev za 106 zavezancev, od tega je za 32 pritožb predlagala ugodno rešitev, 74 pritožbam, ki se v glavnem nanašajo na nezazidana stavbna zemljišča, pa naj se ne bi ugodilo. Za 66 zavezancev finančni urad še čaka mnenje občine.

"Z mnenjem občine bomo zavezance, ki jim ni bilo ugodeno, seznanili, in če bodo vztrajali pri pritožbi, bomo pritožbe odstopili drugi stopnji," so še pojasnili v finančni upravi.

Sporna nezazidana zemljišča
Največji kamen spotike je torej odmera občinskega davka za nezazidana stavbna zemljišča, ki ga v lendavski občini doslej niso imeli. Lendavski občinski svet je junija lani sprejel sklep o izvajanju odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča, po katerem soglaša s tem, da se dosedanja praksa neodmere in neplačila nadomestila za nezazidano stavbno zemljišče fizičnim osebam zaradi visoke stopnje brezposelnosti nadaljuje tudi v letu 2018, čeprav je odlok o nadomestilu, sprejet leta 2017, v skladu z veljavnim zakonom o stavbnih zemljiščih predvideval odmero NUSZ tudi za nezazidana stavbna zemljišča. S tem se je občina odrekla prihodku v višini približno 70 tisoč evrov.

Zakaj občinski svet letos ni odločal na podoben način za letošnjo odmero? "S tem, ko je občina v letu 2019 izvršila odmero NUSZ za nezazidana stavbna zemljišča, je ravnala odgovorno in v skladu s področnim zakonom in občinskim odlokom. Kar bo občina v letošnjem letu lahko naredila, je, da bo zdaj, ko so znani vsi elementi odmere nezazidanih stavbnih zemljišč za leto 2019 (napake, nepravilnosti v bazi podatkov, vrednost točke ipd.), analizirala stanje in bazo podatkov za odmero leta 2020 popravila in posodobila. O spremembi vrednosti točke pa odloča občinski svet," so nam pojasnili v lendavski občinski upravi. Prav tako so poudarili, da je drugačno odločitev, kot velevata zakon in odlok, občinski svet sprejel samo za leto 2018, čeprav je tak sklep po mnenju zdajšnjega vodstva občine vprašljiv z vidika zakonitosti.

Nezazidana stavbna zemljišča v lendavski občini doslej sploh niso bila obremenjena s prispevkom
"Razlog, da odmera nezazidanih stavbnih zemljišč v letu 2018 ni bila izvedena, pa ni samo visoka stopnja brezposelnosti, temveč tudi dejstvo, da v letu 2018 baza podatkov za odmero NUSZ za nezazidana stavbna zemljišča ni bila pripravljena v takšni obliki, da bi omogočala izvedbo odmere in izdajo odločb. Zakon o stavbnih zemljiščih tudi ne predvideva splošne oprostitve posameznih kategorij odmernih predmetov na podlagi socialnih kazalnikov. Ti se določajo po preučitvi posamičnih primerov. Vse navedeno je razlog, da vodstvo občine občinskemu svetu ni predlagalo neodmere NUSZ za nezazidana stavbna zemljišča za leto 2019," so nam še sporočili iz lendavske občinske uprave.

VIR vecer.com Majda H.