Sedmim pomurskim občinam vključenim v sistem A pomurskega vodovoda grozi, da bodo morale vračati dobrih 24 milijonov evrov evropskih sredstev.
Včeraj so se na kriznem sestanku sestali predstavniki občin Črenšovci, Lendava, Dobrovnik, Kobilje, Odranci, Turnišče in Velika Polana ter Eko – Parka Lendava, ker občina Velika Polana naj ne bi spoštovala zavez, ki jih je dala pred gradnjo vodovodnega sistema.

Kot nam je povedala županja občine Črenšovci Vera Markoja, so se na kriznem sestanku sestali predstavniki občin Črenšovci, Lendava, Dobrovnik, Kobilje, Odranci, Turnišče in Velika Polana ter Eko – Parka Lendava in službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, ker občina Velika Polana naj ne bi spoštovala zavez, ki jih je dala pred gradnjo vodovodnega sistema. Na sestanku so sprejeli sklepe, da mora občina Velika Polana do 15. oktobra skleniti upravljavsko pogodbo s podjetjem Eko – Park Lendava ter se do navedenega datuma tudi funkcijsko povezati v sistem A pomurskega vodovoda.

Občina uporablja svoj vodni vir
Sistem A je fizično dokončan že več kot tri leta, a občina Velika Polana še vedno ni priključena nanj, ampak se oskrbuje z lastnim vodnim virom, kar posledično pomeni, da se ne upošteva zapisano v kohezijskem projektu.

“Občina Velika Polana nekje od aprila 2018 ne uporablja vodnega vira Gaberje oziroma Turnišče. Oskrbujejo se s svojega občinskega vodnega vira,” nam pove direktor Eko – Parka Jožef Gerenčer.

Župan navedbe zanika
Pa ne samo to, na okoljskem ministrstvu celo trdijo, da je vodni vir v Veliki Polani neustrezen, kar pa župan občine Velika Polana Damjan Jaklin odločno zanika.

“Občina Velika Polana nima ločenega vodovodnega sistema in nima neustreznega vodnega vira,” pravi Jaklin in dodaja, da ni kriv, če opozorilo okoljskega ministrstva sloni na napačnih podatkih.

Velikopolanski župan nam na naše vprašanje, ali so podpisali pogodbo s skupnim upravljavcem Eko – Park Lendava ni dal jasnega odgovora, povedal nam je le, da je občina soustanovitelj podjetja.

Bodo vračali 24,5 milijona evrov?
Če župan Jaklin do 15. oktobra ne bo podpisal pogodbe z Eko – Parkom in se njegova občina ne bo priklopila na skupni sistem grozi občinam vračanje 24,5 milijonov evropskega denarja, kar bi za občine pomenilo velik udarec in zaustavitev investicijskih načrtov.
Na včerajšnjem sestanku se je sicer šest občin, ki so izpolnile svoje obveznosti iz pogodbe dogovorilo, da bodo v primeru, da bo treba vračati evropski denar, stroške sodno izterjale od občine Velika Polana.

VIR: sobotainfo.com