2. septembra 2015 je slavnostno odprl svoja vrata in požel veliko zanimanja s strani obiskovalcev - vse do konca letošnjega avgusta ga je obiskalo že okoli 375.000 obiskovalcev

Razgledni stolp Vinarium Lendava danes obeležuje četrto leto delovanja; 2. septembra 2015 je slavnostno odprl svoja vrata in požel veliko zanimanja s strani obiskovalcev - vse do konca letošnjega avgusta ga je obiskalo že okoli 375.000 obiskovalcev. Najvišji razgledni stolp v Sloveniji je obenem tudi prizorišče različnih dogodkov, ki se odvijajo skozi vse leto, ter turistične ponudbe, ki jo od maja letos dopolnjuje tudi razpršeni Hotel Vinarium.

V kratkem je stolp poleg turistične atrakcije postal metafora prelepih razgledov ter zgodba o lendavskem uspehu. Stolp Vinarium je leta 2016 prejel tudi priznanje Slovenske turistične organizacije, ki je lendavski občini za projekt stolpa Vinarium leta 2016 podelila priznanje Sejalec, ki ga namenijo najbolj inovativnim in kreativnim turističnim proizvodom v posameznem letu.

Rekorden obisk 1. maja letos, avgust presegel 14 tisoč obiskovalcev
Stolp je v obdobju od januarja do avgusta 2019 (8 mesecev) obiskalo 64.521 obiskovalcev, kar je približno 3-odstotna rast glede na število vstopnic v istem obdobju leta 2018. Prav letošnji avgust po mesečnem obisku izstopa, saj je skupno število prodanih vstopnic prvič preseglo mejo 14 tisoč, natančneje 14.872. Skupno število obiskovalcev od otvoritve 2. septembra 2015 pa vse do konca letošnjega avgusta znaša več kot 375.000. Med obiskovalci stolpa so pretežno Slovenci, sledijo jim gostje z Madžarske ter iz Avstrije, Nemčije ter bližnjih dežel.

Letos 1. maja je bil tudi zabeležen nov mejnik v številu dnevnega vstopa, tj. obiskovalcev, ki so vstopili na najvišji stolp v deželi, bilo jih je kar 2.121! Praznični dnevi sicer veljajo za najbolj obiskane na lendavski turistični atrakciji, ki jo letno obišče nekaj manj kot 100.000 obiskovalcev.

Hotel Vinarium dopolnjuje turistično ponudbo
Ponudbo vinsko-turistične ceste zaokrožuje tudi razpršeni Hotel Vinarium, ki je svojo otvoritev doživel 24. maja letos prav na prizorišču stolpa in povezuje 12 vinskih kleti, namenjenih prenočevanju turistov, s čimer je ustvaril novo doživetje znotraj vinorodnega območja Lendave. Butična ponudba nastanitev v vinskih kleteh, s fantastičnim razgledom, »boleča« tišina ter možnost slišati ptičje petje in katero od domačih živali, je prepričala številne turiste v zadnjih mesecih. Natančneje, 450 nočitev, od tega dve tretjini tujcev, je ustvarilo domačinom dodatni zaslužek in pognalo nov investicijski ciklus: pridružili so se že trije novi lastniki kleti, še več jih je pričakovati v novi sezoni.

Prizorišče različnih dogodkov
Obiskovalci stolpa so na prizorišču te turistične atrakcije lahko skozi vse leto priča številnim dogodkom in vsebinam, ki popestrijo njihov obisk. Med tradicionalnimi je razstava velikonočnih pirhov štirih dežel v razstavnih vitrinah kupole, kjer sicer gostujejo tudi slikarske in foto ter tudi razstave panjskih končnic. Pred kratkim so 240 stopnic do vrha stolpa osvajali tekači v sklopu Vinarium teka, ki se je odvil že tretje leto zapored, čez poletje so na prizorišču stolpa gostovala različna društva s ponudbo tradicionalne kulinarike in zabavo za obiskovalce. Ena takih je bila tudi Podoknica, prav tako pa ni manjkalo zabave ob prvem maju, ki je, kot omenjeno, na lokacijo stolpa pritegnil številne goste. Pravljica Vinarkov stolp je v začetku leta svojo premiero dočakala prav na samem stolpu, tega pa si za svoj postanek radi izbirajo motoristi ter organizirane skupine ljubiteljev jeklenih konjičkov.

Sicer pa je stolp s 1. septembrom prešel na krajši obratovalni čas, in sicer med 10.00 in 20.00; tudi v prihodnje se obetajo dogodki, povezani s kulinariko, kulturo in rekreacijo, ki popestrijo dogajanje na lokaciji. Sam stolp pa je očitno tudi privlačna lokacija za posebne trenutke, pred časom se je na vrhu stolpa zaročil mlad nizozemski par, prihajajočo soboto pa bo na vrhu stolpu potekala poroka.

Upravljavec objekta je Turistična zveza Lendava vabi, ki skrbi za pripadajočo infrastrukturo, recepcijo in ponudbo s kulinaričnimi hiškami, trgovinico s spominki ter kavarno z vinoteko. Marketinške aktivnosti, promocijo in trženje stolpa pa vodi Zavod za turizem in razvoj Lendava. Danes so ob četrti obletnici pripravili dogodek s pokušino vin pod strokovnim vodstvom sommeliera, prikaz pletenja košar kot simboliko nastanka stolpa ter odprli novo v nizu slikarskih razstav v vitrinah kupole ustvarjalcev Iva in Marinke As z naslovom Najini stili, ki bo na ogled ves jesenski čas.

najdi.si / prlekija-on.net