V Lendavi se je v soboto, 31. avgusta, odvilo največje tekmovanje v kuhanju bograča v Sloveniji Bogračfest 2019, ki poteka pod okriljem Festivala Vinarium.

Na tekmovališču v skupni dolžini 700 metrov se je letos pomerilo 100 ekip, ki so se potegovale za naziv mojstra bograča in najlepše urejeno tekmovališče. Najboljši bograč je po oceni komisije skuhala ekipa Dolgovaščanov, za najlepše urejeno tekmovališče pa so razglasili ekipo s sosednje Madžarske Héthatár Nemzetismereti Egyesület.

Ocenjevalna komisija je pod taktirko Jožefa Horvata za najboljši bograč ocenila tistega, ki so ga skuhali Dolgovaščani in tako postali mojstri bograča. Vodja ekipe Borut Bači je nad zmago bil presenečen, saj so v preteklih letih bili zmeraj pri vrhu, toda sedaj jim je le uspelo: »To je nekaj neverjetnega, ni delo enega samega ali dveh ali treh, ampak celotne ekipe oziroma celotne vasi.«

Drugo mesto je osvojil NK Čentiba, tretji so bili Pikado Team Netko. Komisija je skupno podelila šest zlatih priznanj. Prvouvrščena ekipa je bila nagrajena z adrenalinskim paketom Mura Adventure; druga je prejela bon za doživetje razpršenega Hotela Vinarium, tretja ekipa pa je tako kot najlepše urejeno tekmovališče prejela praktično nagrado.

Pred razglasitvijo mojstrov bograča je priznanje župana Občine Lendava za predanost in dolgoletno delo kot vodja Bogračfesta prejel Igor Kolenko. Vse od začetkov prireditve leta 2005 je Igor s sodelavci dosegel, da se je Bogračfest razvil v največjo kulinarično-turistično prireditev v Sloveniji in je zaslužen za Bogračfest v obliki, v kakršni poteka danes.

Po ocenah organizatorja je Bogračfest skozi ves dan skupaj z večernim delom pritegnil okrog deset tisoč obiskovalcev, ki so lahko občudovali kuharje pri delu na ulici ter se udeležili spremljevalnega programa.

Pri razdeljevanju sestavin je bilo med 100 ekip razdeljenih skupno okoli 400 kilogramov mesa in prav toliko krompirja, 260 kg čebule ter 6 kg česna. Vsaka tekmovalna ekipa pa je poleg obveznih začimb in ostalih pripomočkov prejela še predpasnike Bogračfest in spominsko fotografijo.

Vir: pomurec.com