Pakirni center Lendava je bil ustanovljen leta 2009 z namenom pakiranja Lekovih zdravil v trdni obliki (tablete in kapsule), v desetih letih pa se je razvil v največjo Novartisovo proizvodno lokacijo za zadnjo fazo proizvodnje zdravil, torej za pakiranje trdnih zdravil.

Enota Trdni izdelki (TI) Lendava tako prevzema pomembno mesto v globalni verigi Novartisa, enega največjih farmacevtskih podjetij na svetu po prodaji. Takšna izjemna rast pa ni samoumevna, ampak temelji na zaupanju vlagatelja v sposobnosti in veščine zaposlenih ter njihovem izpolnjevanju zavez glede uspešnega poslovanja.

Sposobnost in zaupanje
Direktor enote Simon Rečnik kot pomemben dejavnik pri odločanju vlagatelja omenja tudi njihovo sposobnost, da v Lendavi prevzemajo nova zdravila od drugod, hkrati pa odzivnost ekipe na hitro spreminjajoče se tržne potrebe. »Predvsem v zadnjih petih letih smo intenzivno delali za to, da smo pridobili priložnosti in v kratkih rokih upravičili zaupanje, ko se je takrat še Sandoz ali zdaj Novartis odločal o tem, v katera okolja bo umestil pakiranje določenih izdelkov in od kod bo potem tekla oskrba za ves svet. Pa zdaj ne govorimo o Sloveniji, ampak o globalni proizvodni shemi Novartisovih proizvodnih lokacij,« je povedal sogovornik.

V zadnjih letih enota TI Lendava dosega povprečno več kot 30-odstotno letno rast obsega proizvodnje, samo v letu 2018 pa je odposlala več kot 171 milijonov pakiranj. Ob zagonu podjetja je bilo zaposlenih 35 delavcev, delo pa je potekalo na šestih pakirnih linijah, zdaj je 470 redno zaposlenih, proizvodnja pa se odvija na 21 pakirnih linijah. Do konca leta jih bo delovalo že 25, s čimer bo enota TI Lendava postala obrat z največ proizvodnimi pakirnimi linijami za zdravila v trdni obliki v Novartisu. Enota oskrbuje z več kot 85 molekulami in 4000 različnimi oblikami zdravil več kot 120 svetovnih trgov.

Ob kakovosti, stroškovni učinkovitosti, inovativnosti in izpolnjevanju zavez, na osnovi katerih se je vodstvo Novartisa odločalo za nadaljnja vlaganja v Lendavi, pa sta pomembni prednosti te lokacije tudi mladostniška dinamika pri delu in strast, razlaga Rečnik, pa tudi zavedanje, da so njihovi izdelki namenjeni zdravljenju na milijone ljudi. Povprečna starost zaposlenih je dvaintrideset let. »Mi smo zdaj pomemben zaposlovalec in iščemo najboljše talente v širšem okolju, v tem smislu pa je pomembna tudi infrastrukturna danost, torej avtocestna povezava,« je povedal Rečnik. Situacija glede pridobivanja kadrov je danes drugačna, kot je bila še pred nekaj leti, kadrovski potencial pa je postal odločilen dejavnik pri poslovanju gospodarskih družb in odločanju glede investicijskih vlaganj. Obrat TI Lendava ima pri pridobivanju kadra konkurenčne prednosti zaradi urejenega in predvidljivega delovnega okolja ter spodbudnega nagrajevanja, pove Rečnik, v skrbi za kader v prihodnje pa že zdaj sodeluje z lendavskimi osnovnimi in srednjimi šolami, kjer učencem predstavijo možnosti za zaposlitev pri njih. »Iskalci zaposlitve, ki so stari 25 let, so danes motivirani z drugačnimi elementi kot starejše generacije, mi pa tudi delamo v treh izmenah, kar danes marsikomu iz osebnih razlogov ne ustreza. Zato je delo z ljudmi za nas nenehno velik izziv,« je povedal sobesednik.

Prevzemajo inovativna zdravila
Lendavska proizvodna lokacija je lani začela proces preoblikovanja, ki je pomemben ne le za utrjevanje njenega položaja znotraj Novartisove mreže, ampak za njeno prihodnost. TI Lendava se usmerja v povečevanje deleža proizvodnega portfelja tako imenovanih inovativnih ali patentno zaščitenih zdravil (ob njih poznamo še generična zdravila), torej zdravil z najvišjo dodano vrednostjo. To pomeni, da postajajo pomemben zadnji člen v proizvodnji Novartisove Farmacevtike in Novartisove Onkologije. »Aktualno dogajanje je torej povezano s tem, da se lendavska lokacija identificira in potrdi v prihodnje kot zadnja faza proizvodnje inovativnih zdravil,« je povedal Rečnik. Gre za izjemno pomembne strukturne spremembe, ki potrjujejo tudi visoko stopnjo zaupanja lastnika do vodstvene ekipe ter zaposlenih, s tem pa so povezana tudi visoka pričakovanja.

TI Lendava ima že zdaj 37 odstotkov vseh zaposlenih z višje- in visokošolsko izobrazbo oziroma končanim podiplomskim študijem, kar je več, kot bi bilo potrebno za zasedbo delovnih mest. To je delno posledica visoke stopnje brezposelnosti v preteklosti v regiji in tudi v širšem prostoru, predvsem pa načrtnega iskanja strokovno usposobljenega kadra različnih profilov, od magistrov farmacije do strojnih inženirjev in mehanikov. »Mi smo lahko uspešni kot proizvodna lokacija s tako veliko mero eksponiranosti do najvišjega vodstva Novartisa samo, če smo najboljši v tej zahtevni konkurenčni bitki znotraj sistema z več deset proizvodnimi lokacijami po svetu,« je povedal sobesednik.

Do zdaj 100, letos za 10 milijonov evrov vlaganj
Novartis je v desetih letih v enoto TI Lendava vložil več kot 100 milijonov evrov, skupna vrednost letošnjih naložb pa je več kot 10 milijonov evrov in tako sodi med največje naložbe v Novartisovih tehničnih dejavnostih na globalni ravni. »Zdaj imamo na dvorišču tri oziroma štiri gradbišča oziroma delovišča, namenjena pripravljanju lendavskih proizvodnih zmogljivosti za zaključno stopnjo izdelave inovativnih zdravil Novartisove Farmacevtike in Onkologije,« je povedal sogovornik, za katerega je to eden od pomembnejših kariernih trenutkov.

Simon Rečnik je na čelu lendavske enote zadnjih šest let in verjame, da njemu in njegovi ožji vodstveni ekipi tudi v prihodnje novih izzivov ne bo zmanjkalo.

VIR: vestnik.si