Župana občine Lendava in mesta Mursko Središće Janez Magyar in Dražen Srpak sta danes na brodu na Muri podpisala sporazum, ki lokalnima skupnostma omogoča krepitev razumevanja in prijateljstva med občani in narodi, spodbuja izmenjavo, sodelovanje ter tako prispeva k skupnemu napredku.

Poglabljanje sodelovanja

Že na srečanju obeh županov v začetku letošnjega leta je bilo dogovorjeno, da bomo sodelovanje med mestoma v prihodnje nadgradili in ga dvignili na najvišjo možno raven. Tako se je vodstvo Občine Lendava odzvalo povabilu na delovno srečanje v Murskem Središču, v okviru katerega so bili usklajeni predlogi in cilji za nadgradnjo sodelovanja. Prav tako so bila opredeljena področja sodelovanja.

Na podlagi dogovorov in usklajevanj je bil pripravljen sporazum, ki potrjuje prizadevanja Občine Lendava in Grada Mursko Središće za vzpostavitev in razvoj povezav na področju gospodarstva, kmetijstva, znanosti, prometa in komunikacij, kulture, izobraževanja, športa, turizma, varstva okolja, izmenjavo informacij na področju komunalne ureditve, na področju sodelovanja med šolami, otroki in mladino, združenji državljanov;  ter vzpodbuja povezave z drugimi evropskimi mesti in krepi sodelovanje v primeru potencialnih naravnih nesreč preko inštitutov civilne zaščite, gasilstva, nujne medicinske pomoči in veterinarskih služb.

Reka Mura

Današnji podpis sporazuma je potekal na reki Muri, kar pa ni naključje. Ta reka je že od nekdaj povezovala ljudi, ki tukaj živijo; tako kot glasba, ki povezuje in ne pozna meja. Naj bo tudi lokacija podpisa sporazuma še en znak dobre volje in dobrih odnosov med sosedi, ki v svojem prijateljstvu in sodelovanju ne poznajo meja, je izpostavil tudi župan Občine Lendava Janez Magyar, ki je ob tej priložnosti povedal:

"Veseli me, da smo danes tudi uradno podpisali dokument o sodelovanju z mestom, s katerim smo bolj kot katerim koli drugim v preteklih desetletjih in lahko rečemo tudi stoletjih delili skupno preteklost, skupne države, družbene sisteme in z njimi skupne šole, železnice, društva, jezike.

Tako Slovenija kot Hrvaška sta hrepeneli po osamosvojitvi in jo - eni z manjšimi, drugi na žalost z velikimi žrtvami - tudi dosegli, kar pa ne pomeni, da se prebivalci teh krajev v preteklost ne oziramo s ponosom, z lepimi spomini in druženji, s sorodstvenimi vezmi in tako naj bo tudi v bodoče.  Kljub osamosvojitvam  smo vendarle ponovno tudi v eni širši skupni državi, Evropski uniji, kar nas vse skupaj zavezuje k podobnim ciljem in vrednotam, k vzajemni pomoči in podpori.

Tudi v duhu tega podpisujemo današnji sporazum o sodelovanju, ki bo simbolično in spontano sodelovanje okrepil, konkretiziral, s čimer bomo temeljiteje pristopili izvedbam vzajemnih podpiranj in oplajanj na praktično vseh področjih delovanja posameznega mesta – kot je to razvidno iz besedila sporazuma. Vsa področja smo predhodno po sklopih, področjih in strokah uskladili in se s tem še konkretneje zavezali k uresničevanju dogovorjenega, tako na ravni občine, kot tudi na ravni inštitucij."

Podpisan sporazum med obema mestoma tako odpira nove priložnosti in hkrati tudi obveze, da prijateljske odnose še naprej negujemo, jih nadgrajujemo in vzpodbujamo.

VIR: sta.si