Madžarska vlada namenila osupljivo veliko denarja. Ob visokih zneskih presenetljivo tudi to, da je bil denar odobren, še preden so sploh pripravljeni projekti. Madžarska vlada je konec preteklega leta namenila za dokončanje projekta ustanovitve nogometne akademije in dijaškega doma v Lendavi dodatnih 1,3 milijarde forintov ali nekaj več kot 4 milijone evrov. Pogodba še ni podpisana in sredstva še niso nakazana, je povedal Ferenc Horvath, predsednik Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti (PMSNS), zato podrobnosti niso znane, je še dejal.

Kot smo poročali, je PMSNS dva milijona evrov za izvedbo projekta prejela že konec leta 2016, manjšinska krovna organizacija pa je potem 4. septembra lani 1,8 milijona evrov nakazala nogometnemu klubu (NK) Nafta 1903 na posebni račun. Ta prenos so opravili na osnovi sklenjene tripartitne pogodbe med PMSNS, skladom za zamejske Madžare Bethlen Gabor Alap in NK Nafta 1903 tudi zato, da se v izvedbo tega športnega projekta vključi strokovna organizacija, je takrat pojasnil Horvath, kar pa krovna organizacija narodne manjšine ne more biti. S tem denarjem so doslej kupili dve vozili za prevoz športnikov, športne drese in rekvizite. Igor Magdič, član upravnega odbora in tiskovni predstavnik NK Nafta 1903, pa nam je povedal, da bo denar iz prvega svežnja namenjen gradnji objektov ob dvojezični srednji šoli.

Zemljišče oddano
Nogometni klub je namreč decembra lani prejel sklep lendavske občine, da mu daje v dolgoročni najem zemljišči ob srednji šoli, kjer naj bi zrasel sodoben vadbeni center. Imel bo dve oziroma tri igrišča z umetno travo, igrišče za odbojko in manjšo tribuno, tu pa naj bi stal tudi nastanitveni objekt oziroma dijaški dom.

Občina je javni razpis za zbiranje ponudb za brezplačno podelitev stavbne pravice za največ 20 let objavila 20. novembra za dve parceli, eno pred objektom dvojezične srednje šole in drugo za obstoječimi športnimi površinami pri tej šoli, in z namenom, da se tu zgradijo objekti in naprave za športne dejavnosti. Projekt poteka v skladu s pogodbo, je povedal Horvath, nadzor nad izvajanjem pa opravlja ustanova Bethlen Gabor Alap.

Dodatni denar, ki ga je madžarska vlada decembra odobrila za razvoj lendavskega nogometa, naj bi bil namenjen za postavitev glavnih nogometnih objektov, je povedal Magdič. Zgradili bi jih na območju med Termami Lendava in vasjo Trimlini, ki je po prostorskih dokumentih že namenjeno za turistično in športno dejavnost. Lastništvo je tu razdeljeno med družbo Sava Turizem, ki ima štiri hektarje zemlje, in lendavsko občino, ki je lastnica petih hektarjev. Čeprav pogodbe o novih štirih milijonih evrov še ni, pa lahko pričakujemo, da bo tripartitna pogodba med istimi akterji sklenjena tudi za ta denar.

Kdo bo gradil, ni vprašanje
Madžarska vlada je za lendavski nogomet namenila osupljivo veliko denarja, ob samih zneskih pa je presenetljivo tudi to, da je bil denar odobren, še preden so sploh pripravljeni projekti za gradnjo športnih in spremljajočih objektov ter finančni okvir. Koliko bo vse to sploh stalo, je torej videti kot povsem nepomembno vprašanje.

Več na: Vecer.com